Contact
De naam Paramaribo is waarschijnlijk een verbastering van de naam van een Indianendorp, Parmirbo
Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. De stad is gelegen aan de westoever van de rivier de Suriname, ongeveer 23 kilometer van zee. De stad Paramaribo en de directe omgeving, heeft de bestuurlijke status van een district. Het district Paramaribo heeft een oppervlakte van 183 km² en had 242.946 inwoners bij de volkstelling in 2004. Qua oppervlakte is het daarmee het kleinste district van Suriname, maar qua aantal inwoners het meest bevolkte: de helft van de Surinaamse bevolking woont in Paramaribo. Het is daardoor ook het dichtst bevolkte district. De meest gesproken taal in de huishoudens van Paramaribo is Nederlands.

Centrale Markt

Aan het einde van Waterkant, oostwaarts, ligt de Centrale markt van Paramaribo. In het overdekte gedeelte van de markt, die twee verdiepingen telt, zijn vele verschillende soorten voedsel terug te vinden. Dit komt met name door de grote verscheidenheid in herkomst van de Surinaamse bevolking. Naast Afrikaanse vindt men ook veel Indiase invloeden. Deze markt is de grootste overdekte van het hele Caribische gebied. Ook buiten staan verschillende kraampjes met allerlei groenten en vruchten. Een bezoek aan de markt is zeker de moeite waard.

De Waterkant

Vanaf Fort Zeelandia kunt u langs de rivier langs de Waterkant lopen. Momenteel is dit een van dé trefpunten van Paramaribo. Vroeger meerden hier de schepen aan, die vanuit Nederland kwamen. De huizen aan de Waterkant stammen van na 1832, nadat ze eerst in 1821 en 1832 door brand verwoest waren. Verder zijn hier het Waaggebouw te vinden. Vanaf de Waterkant vertrekken veerboten naar Meerzorg aan de andere kant van de Suriname rivier. Aan de boorden van de Suriname ziet men verschillende scheepswrakken liggen. Diverse gezellige Chinese en Creoolse eetstalletjes werden er opgetrokken onder de schaduw van de amandelbomen.

Fort Zeelandia

Is momenteel ingericht als museum. In enkele zalen komen de verschillende aspecten van de Surinaamse geschiedenis aan bod. Helemaal boven kunt u genieten van een prachtig zicht over de Suriname. Gebouwd door Franse kolonisten, verbeterd door Engelse kolonisten en vervolgens gebruikt door de Nederlanders, is het gebouw inmiddels meer dan 350 jaar oud.

Colakreek

Dit is wellicht de meest bezochte badplaats van Suriname. Het is gelegen op een paar kilometer van de J.A. Pengel Internationale Luchthaven. (Zanderij). Voor een verblijf kunt u een tent opzetten of eventueel een huisje huren. Gelegenheden voor eten en drinken zijn volop aanwezig. Het beheer van het ressort is in handen van Mets NV.

Pikin Poika

Niet ver van Paramaribo vindt u het indianendorp Pikin Poika. Naast het bijwonen van traditionele dansoptredens, kan men korjaaltochten maken over de Saramacca rivier.
Web Analytics